Rådgivning når gården skal gå i arv

Gården skal gå i arv. Det er da gode nyheder, ikke? Tja, det afhænger af situationen. Hvis du ikke er klar til at overtage familievirksomheden, når din far dør eller af en anden grund bliver uarbejdsdygtig, kan der ligge nogle vanskelige beslutninger foran dig. I denne artikel får du råd om, hvilke skridt du skal tage i en sådan situation, og hvordan du bedst forbereder dig på disse vigtige ændringer, der ligger forude.

Rådgivning når gården skal gå i arv

Det første, du skal gøre, er at tale med familiemedlemmerne om dit ønske eller mangel på samme, hvad angår overtagelse af familievirksomheden efter deres far. Det er en vigtig samtale, og det er bedst, hvis alle er enige om, hvad der skal ske, når tiden er inde.

Der er et par ting at overveje, før man træffer beslutninger om at arve gården:

– Er du klar til at tage et sådant ansvar? Det kan være et stort arbejde at drive et gård, og det kan tage dig væk fra din familie i lange perioder.

– Har du de rette kvalifikationer til at få succes med denne virksomhed? Du ønsker ikke at arbejde hårdt for noget, der ikke vil betale sig i sidste ende!

– Er der andre, der kunne gøre et bedre stykke arbejde med at drive tingene end dig selv? Hvis det er tilfældet , overveje, om de vil være interesserede, og hvad det vil kræve af dem at blive klar.

– Hvad ønsker du dig af din karriere? Hvis du overtager familiens landbrug, får du måske ikke de muligheder, som andre job har, så tænk over, hvorfor det er et godt valg. Hvad er dine mål i livet?

Det er vigtigt at alle har den rette forudsætning for køber og sælger. Og det er ikke bare lige, at give og overtage, når det gælder et erhverv. Der er mange flere aspekter i det end man lige ser.

Juridisk aspekter

Hvad siger reglerne med hensyn til et generationsskifte i landbruget? At arve gården er en stor beslutning, og du ønsker ikke at gøre dig nogen formodninger om, hvad der vil ske. Du skal vide præcis, hvor du står juridisk set, før du træffer nogen beslutninger. Tal med en ejendomsplanlægger eller en advokat, der har specialiseret sig i dette område, for at få mere at vide.

Økonomi

At arve en gård kan være en økonomisk velsignelse, men du skal være forberedt på de omkostninger, der er forbundet hermed. For det første skal du tage dig af den gæld, som din far måtte skylde på sin gård. Du vil måske også gerne optage et lån for at foretage forbedringer eller købe nyt udstyr.

Familiedynamik

Den bedste vej fremad er ikke altid klar, når det drejer sig om familieforhold og beslutningstagning . Du skal tænke på, hvad der er bedst for gården og for din familie. Hvis du ikke kan nå til enighed med dine søskende, bør du overveje at søge hjælp udefra. Tal med en neutral part, som kan mægle og hjælpe jer med at nå frem til en beslutning, der fungerer for alle involverede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *