Få mere ud af regnvandet i din have – læs her

Vi kender alle det danske efterår for sine storme og det generelt våde vejr, der er enhver haveejers mareridt. Græsplænen bliver en sjappet mudderpøl og er vi rigtig uheldige kan det ende med vand i kælderen eller fugt i fundamentet.

Heldigvis er der rigtigt mange gode muligheder for at få mere ud af regnvandet, der falder på din grund – og sørge for, at det du ikke bruger bliver ledt væk så hurtigt og effektivt som muligt. Herunder kommer vi med tre gode bud på, hvad du kan gøre for at skabe mere glæde ved det danske regnvejr i din have.

Har du hørt om en faskine?

En faskine kan hjælpe dig, hvis du gerne vil slippe for oversvømmelser, når vandet plasker ned fra taget eller terrassen. Det er helt kort et hul i jorden, som er fyldt med sten eller lignende. Faskinens formål er at sørge for at lede vandet væk fra jordens overflade, skabe et midlertidigt reservoir og samtidig spare kloakken for overbelastning.

Ved at lave et hul og fylde det med sten eller andet materiale er, at give vandet mulighed for at ligge under overfladen og langsomt sive ned i jorden frem for at skulle ledes i kloakken eller ødelægge underlaget.

Rigtig mange laver faskiner langs huset, hvor vandet fra taget rammer, så det ledes væk fra fundamentet og eventuelle kælderlokaler.

Få dig et husvandværk

Har du en brøndudboring, så kan du også få mere ud af regnvandet ved eventuelt at bruge det som drikkevand eller til vanding af haven, når vejret er mere tørt. I langt de fleste områder herhjemme er vandets kvalitet dog ikke høj nok til at du kan bruge det til drikkevand, men det betyder dog ikke, at der ikke er fordele ved en brøndboring og et husvandværk.

Husvandværket er til dig, der ikke synes et pumpesystem er nødvendigt – og måske også finder det for dyrt og omstændigt at vedligeholde. Det er en effektiv løsning, der kan sættes både i bunden af din brønd, men også højere oppe ved overfladen, så det altid er lettere at vedligeholde og tjekke. Det er en oplagt løsning til vandingsformål, sommerhuse eller lignende. Du kan læse meget mere om husvandværk her.

Regnbede holder din have grøn

Regnbede er en billigere og mere ornamental løsning end en faskine. Bedet har samme funktion som faskinen, men samtidig skaber det et grønt og frodigt område i haven, hvor der ellers ville være vådt og sjappet.

Et regnbed fungerer i det store hele på samme måde som faskinen, men i stedet for at dække området, hvor regnvandet skal kunne sive ned over med jord, så ligger det blottet, kun dækket af vegetation. Vandet ledes ned til bedet via en fast rille i græsset og lægger sig i bunden af regnbedsmaterialet, som ofte består af en blanding af grus og muldjord, som er let gennemtrængeligt for vandet. Sørg for at vælge planter med rødder, der ikke rådner og som trives i våde og sumpede områder. Oplagte valg er arter af søgræs og siv, som vi kender det fra søer og åer i naturen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *