Lær dine ABC’er i førstehjælp

Førstehjælp er livreddende og kan være forskellen mellem liv og død, hvis uheldet er ude. Derfor er det vigtigt, at du kender ABC hovedpunkterne i førstehjælp. I dette blog post vil vi gennemgå de fire punkter og fortælle dig, hvilke andre ting du bør vide om førstehjælp.

 

Hvad står ABC for i førstehjælp?

De fire hovedpunkter i førstehjælp er kendt som “ABC’erne” A står for luftveje, B står for vejrtrækning, C står for kredsløb. ABC’erne kommer altså fra engelsk, hvor A står for Airway, B står for Breathing og C står for Circulation.

 

De forskellige dele af ABC i førstehjælp

Luftveje – Det betyder, at luftvejene skal renses for eventuelle blokeringer, der kan forhindre ilt i at komme igennem til lungerne og hjertet. Hvis der sidder en genstand fast i halsen, skal den fjernes for at sikre korrekt vejrtrækning. Dette kunne være en ekstern genstand eller tungen for eksempel.

Vejrtrækning – Sørg for, at offeret kan trække vejret korrekt ved at kontrollere åndedrætsfrekvensen og brystkassens bevægelser. Hvis de ikke trækker vejret normalt eller slet ikke trækker vejret, skal du begynde at give redningsånding eller HLR (hjertelungeredning og genoplivning).

Kredsløb – Kontrollér ofrets puls for at sikre, at at deres hjerte stadig slår, og at deres krop modtager iltet blod. Hvis der ikke er nogen puls, skal du begynde at udføre brystkompressioner.

 

Andre vigtige ting at huske på

Det andet vigtige punkt i førstehjælp er, at du aldrig må flytte et offer, før du er sikker på, at det ikke har alvorlige skader eller medicinske tilstande, som kan forværres ved at blive flyttet. Tilkald altid hjælp, når du står i en nødsituation, da fagfolk vil være i stand til at yde bedre hjælp i sådanne situationer.

 

Førstehjælp kan være forskellen mellem liv og død, så det er vigtigt altid at huske førstehjælpens ABC – luftveje, vejrtrækning og kredsløb – og sørg for ikke at flytte offeret, medmindre det er absolut nødvendigt. At være informeret og forberedt kan redde nogens liv! Så hvis du nogensinde befinder dig i hvis du skal yde førstehjælp, skal du huske på ABC’erne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *